Skip to main content

Información disponible solamente en castellano

Inicia la primera sessió del curs «Migracions i Refugi» amb una bona participació

4 de abril de 2019
En la primera sessió del curs, hem pogut conèixer de primera mà les experiències de les entitats convidades envers a la feina que duen a terme diverses iniciatives ciutadanes d’activisme social sobre el moviment de persones. Lorena Leete, advocada de Lesbos Legal Centre ens ha explicat la tasca  que l’entitat realitza per fer front a la greu crisi humanitària que es produeix a la illa de Lesbos des del tancament de fronteres i l’acord entre la Unió Europea i Turquia. Arran de la cronificació de la situació, Lesbos Legal Centre fa les tasques de suport legal més bàsic que l’Estat grec i la Unió Europea no proporcionen en gran mesura. Davant de la vulneració sistemàtica de drets humans bàsics, Lesbos Legal Centre representa jurídicament a refugiats amb casos complexes i sota el risc de ser deportats a Turquia. L’entitat també pretén dur a terme un litigi estratègic de denúncia per la violació de drets humans juntament amb grups d’advocats de Turquia amb qui treballen colze a colze. A més, Lesbos Legal Centre treballa en tasques d’incidència política juntament amb les comunitats de refugiats. La seva intenció és aconseguir que s’organitzin políticament com a col·lectiu per fer mobilitzacions de protesta i combatre la violació sistemàtica dels seus drets més bàsics. Teresa Niubó, representant de la Societat Civil La Garriba, ha explicat com treballen l’Educació per la Pau, com duen a terme activitats de sensibilització a escoles, instituts, casals populars, ateneus, etc.. Té 20 anys d’experiència en projectes de cooperació internacional als estats de Chiapas i Guerrero (Mèxic). Mikel Zuluaga, representant del projecte Artea, Una casa sense claus. L’any 2016 l’Ajuntament d’Artea va obrir un concurs per a projectes que donessin utilitat a una vella casona. Van presentar el seu, d’hotel rural “amb encant”, obrint la possibilitat d’acollir a persones que ho necessitessin. Molts braços van treballar en la seva reforma. Era necessari tenir un espai físic que facilités la relació amb els pobles de la vall. La casona del costat, en similars condicions, la van llogar. I avui ambdues formen part d’un lloc amb identitat pròpia, acollidor i respectuós amb l’entorn.Mikel Zuluaga és un dels impulsors del projecte Integrant de Ongi Etorri També s´ha explicat  experiència amb la Caravana Obrint Fronteres, una xarxa d’activisme que treballa per sensibilitzar i mobilitzar la societat en la defensa dels drets de les persones que busquen refugi. Es tracte d’una iniciativa d’àmbit estatal i amb visió internacional que està formada per diferents col·lectius i persones que s’organitzen de forma coordinada des d’una perspectiva feminista i antiracista. Els participants han pogut debatre en diferents grups, reflexions i propostes per dur a terme com a Ciutadans i a Menorca, envers l’actual vulneració de drets en el moviment de persones