Skip to main content

Información disponible solamente en castellano

“Ser Dona al Sud”, una campanya que dona veu a les dones bolivianes i que els socis del fons valencià han acollit aquest mes de març amb una gran participació

1 de abril de 2019
Les dades de la campanya “Ser Dona al Sud” en la seua 13 edició d’aquest 2019, parlen per si soles i demostren la gran acollida i la participació activa dels municipis socis del Fons Valencià. Un total de 937 persones són les que han participat en alguna de les activitats que s’han desenvolupat al llarg de les dues setmanes que ha durat la campanya: 14 conferències i reunions de treball, tallers amb els i les alumnes de batxillerat de 10 instituts, amb una cobertura mediàtica de 2 entrevistes de ràdio i 1 de televisió i el  seguiment per xarxes socials. Acompanyats pels tècnics d’Educació per al Desenvolupament del Fons Valencià, Natxo Peñarrocha i Natalia Enguix, la delegació de dones bolivianes composta per Martina Espinoza i Jimena Calizaya també han rebut l’afectuosa benvinguda de les diferents autoritats municipals dels 19 municipis on han pogut compartir la seua experiència. En l’acomiadament d’aquesta enriquidora vivència i encontre cultural, tant per a les dones bolivianes, com per a totes aquelles persones que han pogut escoltar-les i conèixer de prop la seua història de superació personal i compromís social, Martina i Jimena han destacat el valor de les oportunitats que les dones viuen i tenen a Europa, tot i que encara queda molt de camí per recórrer.   La presidenta del Fons, Xelo Angulo, també ha volgut manifestar la seua immensa satisfacció per haver compartit diversos moments d’aquesta campanya amb Martina i Jimena a les que ha agraït “el seu exemple i la seua vocació, per que es tracta d’un valor inspirador per a totes i tots nosaltres, a la Comunitat Valenciana, a Espanya i a Europa, perquè el sacrifici que fan aquestes dones i les seues famílies és digne d’admirar”. I es que cal destacar que les dones representants de les organitzacions de dones a Bolívia no poden treballar en cap altra feina ni tenen remuneració econòmica per la seua tasca, amb la corresponent delegació de funcions que en molts casos han d’assumir la resta dels membres de la família. “Nosotras no tenemos el aporte económico que tienen los hombres y no podemos trabajar si somos dirigentes de la organización en nuestra región. Además, si te eligen las compañeras y te dan su confianza, tienes que cumplir, aunque signifique un sacrificio enorme. En mi caso tengo que levantarme a las 3 de la madrugada para hacer la masa de los “pansitos” que luego venden mis hijas y con lo que sacamos, vivimos”. És una de les moltes anècdotes que Martina ha deixat en aquesta campanya.